Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

"Υπάρχει φιλία;"

Φιλία...τι είναι άραγε η φιλία; Μπορεί κάποιος να προσδιορίσει την έννοια αυτή; Ο καθένας μας το αντιλαμβάνεται διαφορετικά, δημιουργεί διαφορετικά συναισθήματα στον κάθε άνθρωπο.
Αλήθεια, πιστεύετε ότι υπάρχει φιλία στις μέρες μας; Αν ναι, είστε σίγουροι ότι είναι αληθινή η φιλία σας;
Οι φιλίες αποτελούν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή μας. Βέβαια είναι σημαντικό να κάνουμε αρχικά μια ενδοσκόπηση και να κατανοήσουμε το τι ζητάμε και το τι επιδιώκουμε από μια φιλία. Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπ'όψη μας, όπως:
1) Η στάση μας προς τους άλλους, δηλαδή προς τη διαφορετικότητα του άλλου, όλα αυτά που τον κάνουν μοναδικό.
2) Η συμπεριφορά μας προς αυτούς, δηλαδή όπως τους αντιμετωπίζουμε έτσι να μας αντιμετωπίζουν.
3) Δεν πρέπει να είμαστε ανυπόμονοι και να περιμένουμε άμεσα αποτελέσματα, δηλαδή μια φιλία θέλει το χρόνο της για να "χτιστεί",.Επειδή εμπιστεύεσαι σε κάποιον ένα μυστικό σου δε σημαίνει ότι είναι και φίλος σου.
4) Να αποφεύγουμε την κριτική και τα κουτσομπολιά. Ένας πραγματικός φίλος συμβουλεύει, όμως αφήνει στον άλλον το περιθώριο να αποφασίσει χωρίς να του επιβάλει τις απόψεις του. Και τέλος:
5) Προσοχή στις υποχωρήσεις που κάνουμε για τους φίλους μας. Να μάθουμε να ζούμε με τα "θέλω" της καρδιάς μας κα;ι όχι με τα "πρέπει" και "θέλω" των άλλων.
Τέλος, κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται. Θα διαφωνήσω με αυτή την άποψη . Κατά τη γνώμη μου φίλος είναι αυτός που θα σου σταθεί στις δυσκολίες και τις χαρές. Κυρίως όμως φαίνεται στις  χαρές σου  γιατί στα δύσκολα θα σου συμπαρασταθούν επειδή πολύ απλά σε λυπούνται...

5 σχόλια:

 1. Ευάκι πολύ ωραίες οι απόψεις σου για τη φιλία και συμφωνώ απόλυτα! Ιδιαίτερα ταυτίζομαι με το σημείο που αναφέρεις για την κριτική και τα κουτσομπολιά! Όντως όταν κουτσομπολεύεις έναν φίλο σου σε έναν άλλο φίλο σου ή σε κάποιον τρίτο, τότε ούτε αυτός δεν ήταν ποτέ φίλος σου, ούτε και εσύ! Επίσης, και εγώ συμφωνώ ότι ο πραγματικός φίλος χαίρεται στις χαρές σου και στις επιτυχίες σου. Εκεί φαίνεται ο πραγματικός φίλος! Μπράβο και πάλι για την ανάρτηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ευάκι,σίγουρα η διαφορετικότητα δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας για να δημιουργηθεί μια φιλία. Μπορεί πολλοί από μας να είμαστε καχύποπτοι ή επιφυλακτικοί απέναντι στο διαφορετικό, αλλά πίστεψέ με για πολλούς αποτελεί κίνητρο ή πρόκληση...Σωστά θέτεις τη διαφορετικότητα σαν μοναδικότητα!! Το θέμα που διαπραγματεύεσαι είναι πολύ ενδιαφέρον και αφορμή για επίσης ενδιαφέρουσα κουβέντα σε επίπεδο τάξης! Κι επειδή έχουμε έναν πολύ δημοκρατικό και "προχωρημένο" διευθυντή, του κάνουμε έκκληση να μας επιτρέψει να κάνουμε χρήση(κατάχρηση) μισής ώρας μαθήματος, για να συζητήσουμε το θέμα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολλά θέματα συμπυκνωμένα !! Μοναδικότητα, διαφορετικότητα, προσωπικότητα, εμπιστοσύνη, ανιδιοτέλεια, συμπαράσταση και άλλα και άλλα.
  Εύα, δεν ξέρω το κίνητρό σου αλλά το κείμενό σου είναι "υλικό" για μεγάλη κουβέντα και προβληματισμούς! Και συμφωνώ με την προλαλήσασα !
  Στο κάτω κάτω το σχολείο δεν πρέπει να είναι μόνο γνώσεις επιστημονικές αλλά προθάλαμος για τη ζωή εκεί έξω!
  Ευχαριστούμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή