Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012

Όταν ο άνθρωπος "τα βάζει" με τη φύση……

 Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί γεννιούνται, ζουν, αναπτύσσονται και πεθαίνουν στο φυσικό περιβάλλον. Ο άνθρωπος πολύ εύκολα ξεχνάει ότι το φυσικό περιβάλλον του προσφέρει πολύτιμα αγαθά και απαραίτητα στοιχεία για τη ζωή. Πολλές από τις δραστηριότητες του ανθρώπου έχουν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, δημιουργώντας σοβαρές επιπτώσεις στη χλωρίδα και στην πανίδα και μετατρέποντας τον πλανήτη μας σε ένα τεχνητό κόσμο. Το δυσάρεστο είναι ότι η φύση δεν μπορεί από μόνη της να προστατευθεί και να μας ανταγωνιστεί, με αποτέλεσμα τη συνεχή εξάντλησή της.
 Η καταστροφή της φύσης επιβεβαιώνεται καθημερινά, από τη μολυσμένη ατμόσφαιρα λόγω των πολλών καυσαερίων, από το μολυσμένο υδροφόρο ορίζοντα λόγω της αλόγιστης χρήσης των φυτοφαρμάκων, από τη συνεχή αύξηση του όγκου των απορριμμάτων λόγω του καταναλωτισμού και της κακής διαχείρισής τους. Ας μη ξεχάσουμε να αναφερθούμε και στην καταστροφή των δασών, λόγω της ανεξέλεγκτης υλοτόμησης και των εμπρησμών ή ακόμη και στην εξάντληση των φυσικών πόρων από το υπέδαφος.  Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα την ανατροπή της οικολογικής ισορροπίας, που εκδηλώνεται με αλλαγές στις κλιματολογικές συνθήκες, όπως η μείωση των βροχοπτώσεων, η αύξηση της θερμοκρασίας, η μείωση του όζοντος, η διάβρωση του εδάφους καθώς και η εξαφάνιση πολλών βιολογικών ειδών. Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε πολλά άλλα αίτια που έχουν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του φυσικού μας πλούτου. Αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι πως μπορούμε να δράσουμε για να σταματήσουμε αυτή την καταστροφή.
 Αλήθεια, δεν αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος το μέγεθος της καταστροφής που ο ίδιος προκαλεί; Δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτή η αλόγιστη εκμετάλλευση του φύσης πρέπει να σταματήσει τώρα, γιατί μακροπρόθεσμα οι συνέπειες θα είναι ακόμα πιο τραγικές; Τι πρέπει να γίνει για να αφυπνιστούμε και να σταματήσουμε αυτή την καταστροφή; Θα παραθέσω μερικές προτάσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν τις καταστροφικές συνέπειες.
Αρχικά θα πρέπει να γίνει μια πιο οργανωμένη ενημέρωση από ειδικούς επιστήμονες και πνευματικούς ανθρώπους, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης  καθώς και από διεθνείς οργανισμούς για το μέγεθος του κινδύνου που απειλεί την ανθρωπότητα και τη ζωή μας γενικότερα. Επιπλέον να γίνεται χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρουν η επιστήμη και η τεχνολογία, όπως η οργανωμένη ανακύκλωση των απορριμμάτων και να παρθούν προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα. Και το πιο σημαντικό ίσως, να εφαρμοστούν ανάλογα προγράμματα και να γίνεται σωστή ενημέρωση στα σχολεία, προσπαθώντας να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές από μικρή ηλικία και να υιοθετήσουν υγιείς στάσεις και συμπεριφορές απέναντι σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Μόνο αν αλλάξουμε νοοτροπία, θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα!
 Ας αντιληφθούμε –πριν είναι πολύ αργά- ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί, αρκεί να συνεργαστούμε όλοι μαζί για το καλό του πλανήτη αλλά και για το δικό μας καλό. 

2 σχόλια:

  1. Popaki ΓΒΙΒΕ το άρθρο σου είναι πολύ ενδιαφέρον και πάντα επίκαιρο. Συνέχισε να γράφεις το ίδιο εξαιρετικά και να εκφράζεις με το δικό σου τρόπο τις αγωνίες της νέας γενιάς για την τύχη του πλανήτη μας. Μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόπη, όντως η φύση απλά μας 'φιλοξενεί' και οφείλουμε να τη σεβόμαστε! Πολύ ωραία ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή