Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ


Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στις πολεμικές τέχνες ως εναλλακτικό τρόπο γυμναστικής.
Τι είναι στ’ αλήθεια η πολεμική τέχνη;
Προσπαθώντας να κατανοήσουμε καλύτερα την αυτοάμυνα και με ποιους τρόπους λειτουργεί, πήραμε συνέντευξη από ένα συμμαθητή μας ο οποίος διδάσκει αυτοάμυνα και συγκεκριμένα το style του διάσημου Bruse-Lee, “Wing-Chun”.  O Κώστας Ζήφκας, μαθητής του ΓΒΙΒΕ, ασχολείται με τη συγκεκριμένη τεχνική αρκετά χρόνια και μέσα απ’ αυτή τη συνέντευξη προσδοκούμε να ενημερωθούμε για τη φιλοσοφία της.
Rafaela: Κωνσταντίνε, τι σημαίνει για σένα αυτοάμυνα;
Κωνσταντίνος: Αρχικά θα ήθελα να σε ευχαριστήσω που μου δίνεις την ευκαιρία να μιλήσω για το θέμα της αυτοάμυνας, ένα θέμα που με έχει απασχολήσει αρκετά χρόνια. Να εξηγήσω λοιπόν πως «αυτοάμυνα» δεν είναι μόνο μια σειρά από χτυπήματα, ούτε έχει σκοπό να μας κάνει επιθετικούς. Η αυτοάμυνα είναι μια βαθύτερη έννοια, η οποία επηρεάζει τον τρόπο σκέψης μας και στη συνέχεια τον τρόπο αντίδρασής μας. Αντίδραση όμως δε σημαίνει την άσκηση σωματικής βίας απαραίτητα. Η αυτοάμυνα σου μαθαίνει πρωτίστως να είσαι πειθαρχημένος, ακέραιος και να διατηρείς την αυτοπεποίθησή σου.
Rafaela: Κωνσταντίνε, υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην αυτοάμυνα και στο“Wing-Chun”;
Κωνσταντίνος: Στην ουσία το “Wing-Chun” δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της αυτοάμυνας. Είναι ένα κινέζικο σύστημα Kung-Fu, το οποίο καλύπτει πλήρως την έννοια της αυτοάμυνας. Η αυτοάμυνα όμως δεν καλύπτει πλήρως τη φιλοσοφία του “Wing-Chun”.
Rafaela: Το “Wing-Chun” θεωρείται άθλημα;
Κωνσταντίνος: Το “Wing-Chun” δεν είναι άθλημα, απαιτεί ωστόσο αθλητικό πνεύμα και όρεξη και επιπλέον διακρίνεται σε θεωρητικό και πρακτικό μέρος.
Rafaela: Τι ήταν αυτό που σε παρότρυνε να ασχοληθείς με τη συγκεκριμένη τεχνική;
Κωνσταντίνος: Από μικρή ηλικία ήθελα και είχα ασχοληθεί με διάφορες μορφές αυτοάμυνας. Όταν τελικά μέσα από τις αναζητήσεις μου συνάντησα το style του “Wing-Chun”, γοητεύτηκα από την απλότητα των κινήσεων και την εκρηκτική δύναμη που σου δίνει η εφαρμογή του. Έτσι ξεκίνησα να προπονούμαι και να μαθαίνω τη φιλοσοφία του  “Wing-Chun” και σήμερα έφτασα στο σημείο να είμαι πλέον εκπαιδευτής της συγκεκριμένης τεχνικής.
Rafaela: Απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες;
Κωνσταντίνος: Ιδιαίτερες ικανότητες δεν απαιτούνται, όμως μην θεωρείς ότι ως εκ θαύματος θα μάθει κάποιος “Wing-Chun”. Χρειάζεται ιδρώτας και προσπάθεια, όμως να είσαι σίγουρη ότι σε μικρό χρονικό διάστημα οι κόποι σου ανταμείβονται.
Rafaela: Απαιτείται σκληρή προσπάθεια για να φτάσει κάποιος στο επιθυμητό αποτέλεσμα;
Κωνσταντίνος: Όπως προανέφερα η προσπάθεια είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης. Όσο πιο πολύ προσπαθείς, τόσο πιο ψηλά σηκώνεις τον πήχη και αντιστρόφως!
Rafaela: Τι μας προσφέρει τελικά το “Wing-Chun”;
Κωνσταντίνος: Το “Wing-Chun” μας προσφέρει γνώσεις αυτοάμυνας, ισορροπία, σωστή μυοσκελετική δομή, ανάπτυξη του φυτικού νευρικού συστήματος και γενικότερα ένα υγιές σύνολο.
Rafaela: Είναι το “Wing-Chun” εφαρμόσιμο από γυναίκες;
Κωνσταντίνος: Χαίρομαι που μου κάνεις αυτή την ερώτηση. Θα σου διηγηθώ μια σύντομη ιστορία, που θα αποτελεί και την απάντηση στο ερώτημά σου.
Κάποτε στην Κίνα μια Βουδίστρια μοναχή, η Nig Mui, επινόησε ένα ευθύ και μηχανικό σύστημα αυτοάμυνας, το οποίο δίδαξε για πρώτη φορά στη νεαρή Yim Wing Chun για να αμύνεται και πίστεψέ με τα κατάφερε πολύ καλά. Από τη νεαρή Yim Wing Chun πήρε η τεχνική το όνομά της. Τα συμπεράσματα δικά σας…
Rafaela: Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος;
Κωνσταντίνος: Το Wing Chun είναι κατάλληλο για κάθε ηλικία και σωματότυπο, απαιτεί ωστόσο και την ανάλογη ωριμότητα στην εφαρμογή του.
Rafaela: Είναι διαδεδομένο σύστημα αυτοάμυνας στην Ελλάδα;
Κωνσταντίνος: Στην Ελλάδα το “Wing-Chun” έχει αρχίσει να διαδίδεται εδώ και μερικά χρόνια με γοργούς ρυθμούς λόγω της αποτελεσματικότητάς του, αν και χρειάζεται προσοχή γιατί υπάρχουν πολλοί «δάσκαλοι» που απλά περιμένουν να σε εκμεταλλευτούν οικονομικά.
Rafaela: Πιστεύεις ότι είναι μια διαχρονική τέχνη που θα αντέξει στο χρόνο;
Κωνσταντίνος: Φυσικά! Είναι μια παραδοσιακή πολεμική τέχνη με αρχές και γερές ρίζες, γι’ αυτό και θα αντέξει στο χρόνο και θα εξελίσσεται συνεχώς μαζί μας.
Rafaela: Σ’ ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου και για τις πληροφορίες που μας έδωσες. Πως θα μπορούσε κάποιος να πάρει μια γεύση της τεχνικής “Wing-Chun”;
Κωνσταντίνος: Εγώ ευχαριστώ για το ενδιαφέρον!
Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να επισκεφτεί τη σελίδα μας στο Facebook : Combat Academy Macedonia ή να μας επισκεφτεί στο σύλλογό μας στον Πενταπλάτανο Γιαννιτσών Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή για να έχει και οπτική επαφή με την τέχνη Wing-Chun Kung-Fu

3 σχόλια:

 1. Ωραία επιλογή η παρουσίαση του θέματος μέσω της συνέντευξης γιατί την έκανε πιο παραστατική και ζωντανή!
  Δεν ήξερα τίποτα για το θέμα και νομίζω ότι ενημερώθηκα διεξοδικά και αρκετά αναλυτικά. Συγχαρητήρια και στους δυο σας παιδιά μου!!
  Υ.Γ. Ε, μια περηφάνεια όσο να πεις την έχω!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Να είστε καλά κυρία Ηλιάνα, προσπαθούμε να ενημερώσουμε και να εξηγήσουμε μερικά πολύ γενικά πράγματα γύρο απο την αυτοάμυνα, διότι καθημερινά κάποιος γίνεται μάρτυρας , θύμα ή ακόμη και θύτης.
  Με το wing chun μαθαίνουμε να φυλαγόμαστε πριν καν την άσκηση βίας με αποτέλεσμα την διαφύλαξη και της δικής μας σωματικής ακαιρεότητας, μα και των άλλων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σωματοφύλακα του ΓΒΙΒΕ υποκλίνομαι μπροστά στο ταλέντο και την τέχνη σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή