Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012

ΜΗΝΥΜΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ


Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, ένιωσα την ανάγκη να καταγράψω τις σκέψεις μου και να απευθύνω ένα μήνυμα στους συμμαθητές μου της Γ΄Λυκείου.
 Όπως όλα τα παιδιά έτσι κι εγώ κάνω όνειρα για το μέλλον κι έχω βάλει στόχους που θα προσπαθήσω να τους πετύχω μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων. Ξέρω ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, ξέρω ότι οι κατά καιρούς κυβερνώντες με τους λανθασμένους χειρισμούς τους κληρονομούν στη νέα γενιά ένα δύσκολο παρών κι ένα δυσκολότερο μέλλον από πλευράς επαγγελματικής αποκατάστασης και όχι μόνο. Δυστυχώς η γενιά μας είναι άτυχη και αδικημένη και τα όνειρά μας βρίσκονται σε μια γυάλινη σφαίρα και υπάρχει δυνατός άνεμος ο οποίος ανά πάσα στιγμή μπορεί να διαλύσει αυτά για τα οποία εδώ και 12 χρόνια αγωνιζόμαστε, παλεύουμε και διεκδικούμε κάθε μέρα. Το δικαίωμα στη γνώση, στη μόρφωση και στην επαγγελματική αποκατάσταση. Γνωρίζω ότι είναι πολύ άσχημο να χτίζεις όνειρα πάνω στην άμμο και ξαφνικά να στα καταστρέφει ένα κύμα. Ωστόσο, δεν πρέπει να απελπιζόμαστε, να το βάζουμε κάτω και να δίνουμε ικανοποίηση σ’αυτούς που αποφάσισαν για το δικό μας μέλλον. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά και ας αποδείξουμε πόσο πολύ αξίζουμε, πόσο έτοιμοι είμαστε για να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει…το δικαίωμα στη γνώση, στη μόρφωση και στην επαγγελματική αποκατάσταση. Άλλωστε τα εμπόδια υπάρχουν για να τα ξεπερνάμε, οι δυσκολίες για να τις πολεμάμε και τα προβλήματα για να τα λύνουμε! Οι δυσκολίες είναι για τους δυνατούς, γι’αυτό άλλωστε επέλεξαν οι ισχυροί του χρήματος να υποβάλλουν τη χώρα μας στη διαδικασία της οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής…..κρίσης. Γιατί είμαστε λαός δυνατός και πλούσια σε πολιτισμό και ιστορία χώρα. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε λεπτό τις δυσκολίες που πέρασε η Ελλάδα στο πέρασμα των χρόνων. Κι όμως δε γονάτισε, όρθωνε πάντα το ανάστημά της μπροστά στις δυσκολίες! Κι έρχονται τώρα οι ισχυροί του χρήματος να καταχραστούν την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας! Τα χρήματα κερδίζονται και χάνονται πολύ εύκολα, η αξιοπρέπεια όμως και ο σεβασμός κατακτούνται με αγώνες και θυσίες. Ας προσπαθήσουμε μέσα από τη γνώση και τoυς αγώνες μας να κατακτήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή, τέτοια που μας αξίζει, κόντρα σε όσους αποφασίζουν για τη νέα γενιά! Αν τα καταφέρουμε καλώς, αν όχι, είμαστε άξιοι μαθητές για την προσπάθεια που καταβάλλουμε! Αξίζουμε συγχαρητήρια-άσχετα με το αποτέλεσμα- τόσο εμείς οι μαθητές, όσο και οι καθηγητές/τριες μας, που παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν κάνουν μια αξιοσέβαστη προσπάθεια, είναι δίπλα μας και μας στηρίζουν μέχρι το τέλος, για να κατακτήσουμε το όνειρο, για να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα!
Καλό διάβασμα σε όλους μας, υπομονή και πίστη στον εαυτό μας! Γιατί όταν θέλουμε κάτι πραγματικά, είμαστε ικανοί να το πραγματοποιήσουμε!
Καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που είμαστε τόσο αγχωμένοι….

3 σχόλια:

  1. Ραφαέλα μου οφείλω να ομολογήσω ότι διάβασα το άρθρο σου πολλές φορές! Και κάθε φορά ένιωθα εντονότερα συναισθήματα! Χαίρομαι πραγματικά όταν οι μαθητές μας, κόντρα στην ανασφάλεια που γεννά η κάθε είδους κρίση, αγωνίζονται με πείσμα και αξιοπρέπεια να κατακτήσουν τα αυτονόητα όπως λες, το δικαίωμα στη γνώση, στη μόρφωση και στην επαγγελματική αποκατάσταση! Χαίρομαι όταν κόντρα στην αβεβαιότητα που γεννούν οι "ρευστές" κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, στέλνεις ένα μύνημα αισιοδοξίας στους συμμαθητές σου μια ανάσα πριν από τον δικό σας αγώνα κι ένα ευχαριστήριο μύνημα στους καθηγητές σου αναγνωρίζοντας και τη δική τους προσφορά. Σ' ευχαριστούμε! Καλή επιτυχία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή